Hoe werkt deze website?

Veel geneesmiddelen kunnen gebruikt worden door mensen met levercirrose. Sommige geneesmiddelen kunnen echter beter niet gebruikt worden. Op deze website vindt u welke geneesmiddelen veilig zijn bij mensen met levercirrose. Ook leest u wat de risico’s zijn en wat u kan doen.

 

Hoe vind ik mijn geneesmiddel?

Voer in de zoekbalk ‘zoeken naar geneesmiddelen’ de naam van uw geneesmiddel in. Kijk op de verpakking hoe u de naam spelt.

Vragen over veiligheid? Overleg met uw arts of apotheker

Als u na het raadplegen van deze informatie vragen hebt: stop niet met uw geneesmiddelen. Overleg met uw arts of apotheker.

Bij sommige geneesmiddelen zult u vinden dat deze 'nog niet beoordeeld' zijn. Heeft u vragen over een geneesmiddel dat u niet kunt vinden? Vraag dan advies aan uw arts of apotheker.

Waarom kan de veiligheid van een geneesmiddel anders zijn bij levercirrose?

Geneesmiddelen komen via uw maag, darmen en lever in uw bloed. De lever maakt van geneesmiddelen uit uw bloed een andere stof. Als de lever niet meer goed werkt zoals bij levercirrose, kan het geneesmiddel uw bloed minder goed verlaten. Er komt meer geneesmiddel in uw bloed , dit zorgt soms voor meer bijwerkingen. Omdat uw lichaam elk geneesmiddel anders afbreekt, kunnen sommige geneesmiddelen wel gebruikt worden en andere niet.

Informeer andere zorgverleners over uw levercirrose

Zijn naast uw Maag-Darm-Lever-arts, ook uw huisarts en apotheker op de hoogte van uw levercirrose? Zo ja, dan kunnen zij hier rekening mee houden als u een nieuw geneesmiddel krijgt. Als u niet zeker weet of uw (huis)arts of apotheker op de hoogte is van uw leverziekte, raden wij u aan dit na te vragen. 

De adviezen op deze website zijn ingedeeld op basis van de ernst van de levercirrose. Hierbij gebruiken we de Child-Pugh classificatie. De Child-Pugh indeling bestaat uit drie stadia: stadium  A, B of C. Vraag aan uw MDL-arts welk stadium u heeft. Daarnaast raden wij u aan dit door te geven aan uw (huis)arts of apotheker.

 

Andere vragen?

Raadpleeg andere veelgestelde vragen (FAQ) of neem contact op met uw zorgverlener of Stichting Health Base.