Waarom kan de veiligheid van een geneesmiddel anders zijn bij levercirrose?

Als u een geneesmiddel slikt wordt dit meestal via uw maag, darmen en lever opgenomen in uw bloed. Het geneesmiddel verdwijnt grotendeels uit uw bloed via de lever of de nieren. Als de lever niet meer goed werkt zoals bij levercirrose, kan het geneesmiddel uw bloed minder goed verlaten. Als er meer geneesmiddel in uw bloed is en daar langer blijft, kan dit voor bijwerkingen zorgen.

Omdat uw lichaam elk geneesmiddel weer op een eigen manier afbreekt, kunnen sommige geneesmiddelen wel gebruikt worden en andere niet. 

Belangrijk is dat naast uw Maag-Darm-Lever-arts, ook uw huisarts en apotheker op de hoogte zijn van uw levercirrose. Alleen dan kunnen zij rekening houden met uw levercirrose als u een nieuw geneesmiddel krijgt. Als u niet zeker weet of uw (huis)arts of apotheker op de hoogte is van uw leverziekte, raden wij u aan dit na te vragen. 

De adviezen op deze website zijn ingedeeld op basis van de ernst van de levercirrose. Hierbij gebruiken we de Child-Pugh classificatie. De Child-Pugh indeling bestaat uit drie stadia: stadium A, B of C. Vraag aan uw MDL-arts welke klasse u heeft. Daarnaast raden wij u aan dit door te geven aan uw (huis)arts of apotheker.

 

Op deze website kunt u advies vinden over de volgende geneesmiddelen: