Dihydropyridine-calciumantagonisten

Amlodipine (Norvasc®)

U kunt amlodipine gebruiken als u levercirrose heeft.

Er is niet veel bekend over het gebruik van amlodipine bij mensen met levercirrose. Dat komt omdat er niet veel onderzoek is gedaan bij levercirrose.

Deskundigen hebben bestudeerd wat er over amlodipine bekend is. Ze verwachten dat de werking en de bijwerkingen van dit middel niet veranderen als u levercirrose heeft.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over amlodipine met uw arts of apotheker.

Barnidipine (Cyress®)

Gebruik barnidipine niet als u levercirrose heeft.  De kans op bijwerkingen van barnidipine is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van barnidipine te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.

Felodipine (Plendil®)

Heeft u beginnende of ernstige levercirrose (stadium A of B)?

U kunt felodipine gebruiken als u levercirrose stadium A of B heeft.

Er is niet veel bekend over het gebruik van felodipine bij mensen met levercirrose stadium A of B. Dat komt omdat er niet veel onderzoek is gedaan bij levercirrose.

Deskundigen hebben bestudeerd wat er over felodipine bekend is. Ze verwachten dat de werking en de bijwerkingen van dit middel niet veranderen als u levercirrose stadium A of B heeft.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over felodipine met uw arts of apotheker.

 

Heeft u zeer ernstige levercirrose (stadium C)?

Gebruik felodipine niet als u levercirrose stadium C heeft.

De kans op bijwerkingen van felodipine is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van felodipine te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.

Weet u niet welk stadium levercirrose u heeft? Kijk dan bij vragen

Isradipine (Lomir®)

Gebruik isradipine niet als u levercirrose heeft.  De kans op bijwerkingen van isradipine is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van isradipine te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.

Lacidipine (Motens®)

Gebruik lacidipine alleen als uw arts dit adviseert.

Lacidipine is nog niet goed onderzocht bij patiënten met levercirrose. Het is daardoor niet bekend of de kans op bijwerkingen bij mensen met levercirrose groter is.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over lacidipine met uw arts of apotheker.

Lercanidipine (Lerdip®)

Heeft u beginnende of ernstige levercirrose (stadium A of B)?

Gebruik lercanidipine alleen als uw arts dit adviseert.

Lercanidipine is nog niet goed onderzocht bij patiënten met levercirrose stadium A of B. Het is daardoor niet bekend of de kans op bijwerkingen bij mensen met levercirrose groter is.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over lercanidipine met uw arts of apotheker.

 

Heeft u zeer ernstige levercirrose (stadium C)?

Gebruik lercanidipine niet als u levercirrose stadium C heeft.

De kans op bijwerkingen van lercanidipine is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van lercanidipine te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.

Weet u niet welk stadium levercirrose u heeft? Kijk dan bij vragen

Nicardipine (Cardene®)

Krijgt u nicardipine per capsule?

Gebruik nicardipine per capsule niet als u levercirrose heeft.  De kans op bijwerkingen van nicardipine is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van nicardipine te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.

 

Krijgt u nicardipine per infuus?

Nicardipine per infuus is nog niet goed onderzocht bij patiënten met levercirrose. Het is daardoor niet bekend of de kans op bijwerkingen bij mensen met levercirrose groter is.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over nicardipine met uw arts of apotheker.

Nifedipine (Adalat®)

U kunt nifedipine gebruiken als u levercirrose heeft.

Er is niet veel bekend over het gebruik van nifedipine bij mensen met levercirrose. Dat komt omdat er niet veel onderzoek is gedaan bij levercirrose.

Deskundigen hebben bestudeerd wat er over nifedipine bekend is. Ze verwachten dat de werking en de bijwerkingen van dit middel niet veranderen als u levercirrose heeft.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over nifedipine met uw arts of apotheker.

Nimodipine (Nimotop®)

Krijgt u nimodipine per tablet?

U kunt nimodipine per tablet gebruiken als u levercirrose heeft.

Er is niet veel bekend over het gebruik van nimodipine bij mensen met levercirrose. Dat komt omdat er niet veel onderzoek is gedaan bij levercirrose.

Deskundigen hebben bestudeerd wat er over nimodipine bekend is. Ze verwachten dat de werking en de bijwerkingen van dit middel niet veranderen als u levercirrose heeft.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over nimodipine met uw arts of apotheker.

 

Krijgt u nimopine per infuus?

Nimodipine per infuus is nog niet goed onderzocht bij patiënten met levercirrose. Het is daardoor niet bekend of de kans op bijwerkingen bij mensen met levercirrose groter is.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over nimodipine met uw arts of apotheker.

Nitrendipine (Baypress®)

Gebruik nitrendipine niet als u levercirrose heeft.  De kans op bijwerkingen van nitrendipine is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van nitrendipine te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.