Protonpompremmers

Esomeprazol (Nexium®)

U kunt esomeprazol gebruiken als u levercirrose heeft.

Er is niet veel bekend over het gebruik van esomeprazol bij mensen met levercirrose. Dat komt omdat er niet veel onderzoek is gedaan bij levercirrose.

Deskundigen hebben bestudeerd wat er over esomeprazol bekend is. Ze verwachten dat de werking en de bijwerkingen van dit middel niet veranderen als u levercirrose heeft.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over esomeprazol met uw arts of apotheker.

Lansoprazol (Prezal®)

Gebruik lansoprazol niet als u levercirrose heeft.

De kans op bijwerkingen van lansoprazol is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van lansoprazol te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.

Omeprazol (Losec, Losecosan, Omecat®)

Heeft u beginnende of ernstige levercirrose (stadium A of B)?

U kunt omeprazol gebruiken als u levercirrose stadium A of B heeft.

Er is niet veel bekend over het gebruik van omeprazol bij mensen met levercirrose stadium A of B. Dat komt omdat er niet veel onderzoek is gedaan bij levercirrose.

Deskundigen hebben bestudeerd wat er over omeprazol bekend is. Ze verwachten dat de werking en de bijwerkingen van dit middel niet veranderen als u levercirrose stadium A of B heeft.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over omeprazol met uw arts of apotheker.

 

Heeft u zeer ernstige levercirrose (stadium C)?

Gebruik omeprazol niet als u levercirrose stadium C heeft.

De kans op bijwerkingen van omeprazol is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van omeprazol te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.

Weet u niet welk stadium levercirrose u heeft? Kijk dan bij vragen

Rabeprazol (Pariet®)

Heeft u beginnende of ernstige levercirrose (stadium A of B)?

U kunt rabeprazol gebruiken als u levercirrose stadium A of B heeft.

Er is niet veel bekend over het gebruik van rabeprazol bij mensen met levercirrose stadium A of B. Dat komt omdat er niet veel onderzoek is gedaan bij levercirrose.

Deskundigen hebben bestudeerd wat er over rabeprazol bekend is. Ze verwachten dat de werking en de bijwerkingen van dit middel niet veranderen als u levercirrose stadium A of B heeft.

Maakt u zich ongerust? Of ervaart u bijwerkingen? Bespreek vragen over rabeprazol met uw arts of apotheker.

 

Heeft u zeer ernstige levercirrose (stadium C)?

Gebruik rabeprazol niet als u levercirrose stadium C heeft.

De kans op bijwerkingen van rabeprazol is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van rabeprazol te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.

Weet u niet welk stadium levercirrose u heeft? Kijk dan bij vragen

Pantoprazol (Ipraalox, Pantozol®)

Gebruik pantoprazol niet als u levercirrose heeft.

De kans op bijwerkingen van pantoprazol is groter. In uitzonderingssituaties zal uw arts bewust voor dit middel gekozen hebben.

Maak een afspraak met uw arts om het gebruik van pantoprazol te bespreken. Stop niet zonder overleg met uw arts met dit middel.