Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag die hier niet tussen staat? Kijk dan bij contact

Hoe zijn deze adviezen tot stand gekomen?

Voor het maken van deze adviezen is er ten eerste gezocht naar uitgevoerde onderzoeken. Alle onderzoeken bij patiënten met levercirrose zijn op een rijtje gezet.

Daarna gaven deskundigen hun mening. Deze deskundigen zijn onder andere maag-darm-lever-artsen, (ziekenhuis)apothekers en huisartsen. Samen zijn zij het expertpanel.

De combinatie van onderzoek en de mening van het expertpanel vormen samen het advies. Dit uitgebreide advies staat op het zorgverleners deel van de website.

Bij het opstellen van de teksten voor het patiëntendeel wordt ook samengewerkt met de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging.

Dit project is tot stand gekomen door een subsidie van de overheid (zie Wie betaalt deze website?). De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging werkt als mede-aanvrager mee aan dit project.

Hoe weet ik welk stadium levercirrose ik heb?

Child-Pugh is de naam van een classificatie voor de ernst van levercirrose. Deze indeling bestaat uit drie stadia: A, B en C. Het vaststellen van uw stadium gebeurt door de maag-darm-lever-arts.

Als u niet weet welk stadium u heeft, adviseren wij u dit na te vragen bij uw MDL-arts. Daarnaast adviseren wij u om aan uw huisarts en apotheker aan te geven dat u levercirrose heeft en de ernst.

Ik heb geen levercirrose maar een andere leverziekte, kan ik de website ook gebruiken?

Als u geen levercirrose heeft, is de informatie op deze website niet op u van toepassing.

Heeft u vragen over geneesmiddelen? Overleg met uw arts of uw apotheker.

Ik wil meer weten over levercirrose, waar kan ik terecht?

U kunt meer informatie vinden op de website van de Nederlandse Leverpatiëntenvereniging of de Maag-Lever-Darm-stichting

Waarom kunnen sommige geneesmiddelen beter niet gebruikt worden bij cirrose?

Als u een geneesmiddel slikt wordt dit meestal via uw maag, darmen en lever opgenomen in uw bloed. De lever maakt van geneesmiddelen uit uw bloed een andere stof. Ook kan de lever een geneesmiddel  uit uw lichaam laten verdwijnen via de gal.

Als de lever niet meer goed werkt zoals bij levercirrose, kan het geneesmiddel uw bloed minder goed verlaten. Als er meer geneesmiddel in uw bloed is en langer blijft, kan dit voor bijwerkingen zorgen. 

Omdat uw lichaam elk geneesmiddel weer op een eigen manier afbreekt, kunnen sommige geneesmiddelen wel gebruikt worden en andere niet.

Volgens de website kan ik mijn geneesmiddel niet gebruiken bij levercirrose, waarom heb ik het dan gekregen?

Als uw arts een geneesmiddel voorschrijft zoekt hij naar het best passende geneesmiddel voor u. Hij kijkt hierbij naar het geneesmiddel: hoe goed het werkt en welke bijwerkingen het heeft. Daarnaast kijkt hij ook naar u: welke geneesmiddelen u al gebruikt en welke andere ziektes u heeft. Hierdoor kan het voorkomen dat u een geneesmiddel krijgt wat niet kan volgens onze website. Dit geneesmiddel kan voor u weleens het best passende middel zijn.

Het is hierbij wel belangrijk dat uw arts én apotheker weten dat u levercirrose heeft. Ook dat zij weten hoe ernstig uw levercirrose is (klasse A, B of C). Pas dan kunnen ze er rekening mee houden.

Als u onzeker bent of u uw geneesmidden kan gebruiken, vraag dan advies aan uw arts of apotheker. Stop nooit zelf met uw medicatie.

Waarom is er niet genoeg bekend over mijn geneesmiddel?

Met veel oude geneesmiddelen is nooit onderzoek gedaan bij patiënten met levercirrose. Het is nog niet zo lang bekend wat de invloed van cirrose op uw geneesmiddelen is.

Daarnaast is levercirrose een erge ziekte die veel invloed heeft op het leven van een patiënt. Het is soms moeilijk patiënten te vinden die mee willen doen aan een onderzoek en geschikt zijn hiervoor.

Op mijn geneesmiddel staan twee namen vermeld, welke moet ik invullen?

Een geneesmiddel heeft een merknaam en een stofnaam. De merknaam is de naam die de fabrikant aan het geneesmiddel heeft gegeven. De stofnaam is de naam van de werkzame stof in het geneesmiddel. U kunt beide namen in de zoekbalk invullen. U komt in beide gevallen bij hetzelfde geneesmiddel terecht.

Een geneesmiddel kan ook uit meerdere stoffen bestaan: een combinatie-geneesmiddel. Kijk voor een advies over een combinatie-geneesmiddel bij de adviezen voor alle geneesmiddelen die erin zitten. 

Wie betaalt deze website?

Stichting Health Base betaalt deze website. Health Base is een zelfstandige stichting en ontvangt geen financiering van de farmaceutische industrie.

Health Base heeft voor deze website een subsidie ontvangen vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen van ZonMw (subsidienummer: 836044009) en van de Maag Lever Darm stichting (subsidienummer: I 10-16).

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw doet dit voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).